9 juli 2021

Wanneer u in het bezit bent van een (vuur)wapen is het niet de vraag of, maar hoe u deze veilig gaat opbergen. Het veilig opbergen van vuurwapens en munitie is verplicht volgens de wet wapen en munitie. In de meeste gevallen biedt een wapenkluis de beste oplossing, maar welke kluis past het beste bij uw wensen? In deze blog bespreken we de verschillende opties en een aantal belangrijke overwegingen. 

Wat is verplicht?

Als u een wapen in uw bezit heeft, dan heeft u een wapenkluis nodig. In Nederland gelden zeer strenge regels omtrent het bezit van wapens. Voor het in het bezit hebben van een wapen is een vergunning vereist. Daarnaast geldt de voorwaarde dat het wapen opgeslagen dient te worden in een degelijke en afsluitbare bergplaats. Ook erg belangrijk is natuurlijk uw eigen veiligheid, u wilt immers niet dat iemand zomaar bij uw wapen(s) kan.

In eerdere blogs hebben we uitgebreid besproken wanneer een wapenkluis nodig ishoe het zit met wet- en regelgeving voor wapenkluizen en hoe/wanneer je een (wapen)kluis moet verankeren. Kort samen gevat beschrijven deze blogs de volgende regels:

 • (Vuur)wapens en munitie dienen in een daarvoor bestemde en deugdelijke wapenkluis opgeborgen te worden
 • Wapens en munitie dienen apart van elkaar en afgesloten opgeborgen te worden
 • Wapens dienen ongeladen opgeborgen te worden
 • volgens de wet wordt de wapen opbergplaats 1x per jaar door de politie gecontroleerd
 • Een wapenkluis tot 200kg moet u verankeren (al is dit ook boven de 200kg aangeraden)

Een aantal zaken om vooraf over na te denken

Naast de wet en regelgeving is het belangrijk na te denken over uw persoonlijke wensen en toekomstbestendigheid. Om het voor u makkelijker te maken de juiste kluis te kiezen hebben wij voor u een speciale wapenkluis keuzehulp ontwikkeld. Na het beantwoorden van een aantal simpele vragen krijgt u een selectie aan wapenkluizen te zien die bij uw wensen pas. U kunt uzelf deze vragen natuurlijk ook stellen en het productfilter gebruiken om een keuze te maken. Belangrijke aandachtspunten zijn:

 • Welk type wapen(s) wilt u opbergen, geweren of handwapens?
 • Hoeveel wapens wilt u in de kluis opbergen (nu en in de toekomst)?
 • Welk formaat wapenkluis behoeft u?
 • Wilt u ook munitie opbergen? Dan is een binnenkluis of aparte munitiekluis verplicht!
 • Wilt u de inhoud verzekeren? wat is de waarde van de inhoud?
 • Moet de inhoud van de wapenkluis beschermd zijn tegen brand?
 • Wilt u naast wapens ook accessoires opbergen?
 • Waar gaat u de wapenkluis plaatsen?

Welke kluis is geschikt voor wapens?

Pistoolkluizen

Niet elke kluis is geschikt om wapens in op te bergen, dit heeft te maken met de grootte, de indeling en de mate van inbraakwerendheid van de kluis. Wanneer de politie uw kluis komt controleren en deze niet voldoet aan de voorwaarden kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Het is daarom aan te raden alleen een kluis te kopen die speciaal gemaakt is voor wapens, en dit aan te schaffen bij een specialist. MustangSafes is een marktleider op dit gebied heeft een uitgebreid assortiment wapenkluizen, omdat ook niet elk wapen hetzelfde is hebben we deze weer onderverdeeld in geweerkluizen, pistoolkluizen, wapenkasten en munitiekluizen. Een pistool behoeft immers een andere kluis dan een geweer, simpelweg door de grootte van het wapen. Daarnaast zijn kluizen voor bijvoorbeeld geweren vaak voorzien van speciale houders, voorzien van wapenfoam, zo blijft uw geweer op zijn plek en raakt deze niet beschadigd.

Goedgekeurd en/of gecertificeerd?

Zoals hierboven beschreven staat is het niet verplicht dat een wapenkluis is gecertificeerd. toch raden wij aan om een wapenkluis met een inbraakwerende certificatie aan te schaffen. Hiermee garandeert u niet alleen uw eigen veiligheid, maar beschermt u ook uw kostbare wapen. Gecertificeerde wapenkluizen worden onderverdeeld in 2 categorieën: licht inbraakwerend en zwaar inbraakwerend. Voor het veilig opbergen van uw wapens adviseert Mustang Safes om voor minimaal een S1 gecertificeerde wapenkluis te kiezen.

Voor een kluis gecertificeerd wordt gaat deze bij een onafhankelijk instituut, bijvoorbeeld het ECB-S, door een aantal gestandaardiseerde testen. De uitkomst van deze testen zal bepalen welk certificaat wordt toegepast, dit bepaald tevens de dekkingsindicatie (maximaal te verzekeren waarde), uiteraard betreft dit een indicatie en dient u dit altijd te overleggen met uw verzekeraar. De dekkingsindicatie wordt uitgedrukt in de maximale waarde van geld en goederen, bij een Euroklasse 0 kluis is dit bijvoorbeeld €10.000 voor geld en €20.000 voor goederen.

Voorbeelden:

Nieuwe of gebruikte kluis voor wapens?

Als er een product geschikt is om lang en meermaals gebruikt te worden dan is een kluis het wel. De solide bouw en de manier waarop een kluis wordt gebruikt maakt het dat de meeste kluizen er na 10 jaar nog exact hetzelfde uit zien, en evengoed werken als toen ze de fabriek uit kwamen. Daarnaast is het hergebruiken van bestaande middelen ecologisch zeer verantwoord, er hoeft immers niet een geheel nieuw product vanaf grondstoffen geproduceerd te worden. Tot slot scheelt het aanschaffen van een gebruikte wapenkluis vaak ook nog eens in de portemonnee. MustangSafes koopt continue gebruikte kluizen op om deze vervolgens op te knappen en/of om te bouwen tot prachtige wapenkluizen.

Maatwerk of hulp nodig bij het vinden van de beste wapenkluis?

Het laatste en wellicht beste advies is dat u zich goed moet (laten) informeren voor de aanschaf van een wapenkluis, het is immers een aankoop die vaak maar 1 keer gedaan wordt. Het team van MustangSafes heeft jarenlange ervaring met wapenkluizen. Tevens hebben we een eigen lijn MustangSafes wapenkluizen, inmiddels een begrip in de kluizen wereld. Dit betekend ook dat wij in staat zijn maatwerk kluizen te leveren, zo kunnen wij nog beter aan uw wensen voldoen. Schroom niet en neem contact met ons op! Samen kijken we naar welke wapenkluis het beste bij uw wensen past.

Contactformulier