2 juli 2020

Verankering van kluizen is niet alleen noodzakelijk maar in sommige gevallen ook verplicht.

Het is bijna altijd noodzakelijk om een kluis te verankeren, Verankering van kluizen is nodig om te voorkomen dat ze door onbevoegden wordt meegenomen. Dit is van toepassing op de meeste lichte en middelzware kluizen. Ook dient een hoge lichte kluis verankerd te worden om te vermijden dat deze kan omvallen lees in dit artikel wanneer, hoe en waarom.

Verankering van bepaalde soorten kluizen is verplicht !

De regel is duidelijk: Volgens de Europese Norm dienen kluizen die leeg minder dan een ton (1000 kg) wegen deugdelijk verankerd te worden. Hier gaat het vooral om inbraakwerende kluizen die contant geld en/of waardevolle spullen bergen.

Voor wapenkluizen is een andere regel van toepassing, namelijk die van de “Regeling wapens en munitie

in de wet staat: ‘Indien de wapenkluis een gewicht van minder dan tweehonderd kilogram heeft, is de kluis deugdelijk verankerd in de vloer of de muur van de ruimte.’ Een kluis zal onder de 200 kg dus deugdelijk verankerd moeten worden, boven de 200 kg is dit dus niet verplicht. Maar verstandig is het wel om ook deze kluizen te verankeren.

Mustang Safes adviseert om iedere kluis, waar mogelijk, te (laten) verankeren. Daar dit altijd bijdraagt aan de veiligheid van uw eigendommen, maar ook van uzelf.

Waar veranker je een kluis?

Naast dat het belangrijk is om een kluis te verankeren is de locatie waar deze verankerd wordt natuurlijk ook belangrijk. Onder het motto beter voorkomen dan genezen is het aan te raden een kluis op een onopvallende plek te plaatsen. Wel moet de locatie voor de gebruiker gemakkelijk toegankelijk zijn. Daarnaast is de ondergrond waaraan de kluis verankerd wordt grotendeels verantwoordelijk voor hoe stevig deze verankering zal zijn. Bij voorkeur plaatst u de kluis op een betonnen vloer en/of tegen een betonnen wand. Bent u er niet zeker van waar u de kluis het beste kunt plaatsen? Wij adviseren u graag en regelen indien gewenst de totale installatie. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Welke soort verankering voor een kluis?

Er bestaan verschillende methodes voor het verankeren van een kluis, welke methode het beste is hangt af van het type kluis, de ondergrond en andere omstandigheden. Doorgaans wordt gebruik gemaakt van één van de volgende methodes om te verankeren:

  • Chemisch anker

De aangeraden en meest gebruikte manier om een kluis te verankeren is met chemische ankers. Dit komt door de uitzonderlijke treksterkte wanneer de installatie goed is uitgevoerd. Tevens is dit de methode die Mustang Safes waar mogelijk gebruikt om een kluis te verankeren.

Chemische verankeringsset

Chemische verankering set 6x MS-CHEM-M10

Chemische verankering set 4x MS-CHEM-M10

 

  • Keilbout 

Bij veel kluizen wordt standaard een keilbout geleverd. Dit type bout maakt gebruik van een mechanische verbinding en is zeer sterk.

  • Houtdraadbout en plug

Deze methode is minder stevig dan een chemisch of mechanisch anker en wordt vaak gebruikt voor het verankeren van de lichtste kluizen. Bij veel lichte kluizen is dit het standaard materiaal dat wordt meegeleverd. Wij raden u aan om waar mogelijk alsnog te kiezen voor een chemische verankeringsset.

Alternatieve verankermethodes

Bovenstaande methodes zijn het meest gebruikelijk, en goede manieren om een kluis te verankeren. In de praktijk is dit echter niet altijd mogelijk. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u in een muur en/of vloer niet kan of mag boren. In deze gevallen wordt een kluis of brandkast vaak verlijmd. Hoe dit het beste kan worden gedaan hangt van verschillende factoren af en kunt u het best laten uitvoeren door een specialist.

Installatie service van Mustang Safes

Bij het plaatsen en verankeren van een kluis komt vaak meer kijken dan verwacht, en in een artikel beschreven kan worden. Als u zeker wil zijn van een deugdelijke installatie is het aan te raden dit uit te laten voeren door een specialist. Mustang Safes heeft een professioneel en ervaren team van monteurs met tientallen jaren ervaring in o.a. het verhuizen, plaatsen en verankeren van kluizen in alle soorten en maten.

Mocht u uw kluis niet kunnen bevestigen, of doet u dit liever niet zelf? Mustang Safes helpt u graag! Neem vrijblijvend contact met ons op voor een offerte