18 november 2019

Spaartegoed opbergen?

Steeds meer particulieren overwegen om hun spaargeld thuis te bewaren omdat ze bijna geen rente meer krijgen op hun vermogen. Banken rekenen in sommige gevallen zelfs een negatieve rente op tegoeden vanaf €250.000,- Wanneer en of banken ook kosten gaan berekenen bij lagere bedragen is lastig te voorspellen. In dit artikel belichten we de voor en nadelen van het thuis opbergen van spaargeld en waar u op moet letten bij de aanschaf van een brandkast.

Voor en nadelen van geld thuis bewaren

Er zijn tal van redenen om contant geld thuis te bewaren. De meest voorkomende zijn;

  1. U krijgt geen rente op uw spaargeld. De rente is negatief en uw bank berekend hoge kosten
  2. Laag vertrouwen in de Nederlandse economie. Particulieren vrezen een nieuwe financiële crisis, Europa beschikt wel over een garantiefonds en vergoeden onder voorwaarden verliezen tot € 100.000,- Echter vallen niet alle tegoeden onder het depositogarantiestelsel. Wilt u weten of uw bank onder het garantiestelsel valt? Kijk dan in het Register Depositogarantiestelsel.
  3. Veiligheid van de bank en toenemende digitale fraude. De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat we in het nieuws lezen over aanvallen door hackers die geld buit maken. Zelfs ouderwetse inbraken in de bankkluis komen voor! Hierdoor neemt het vertrouwen af om spaartegoeden op de bank te zetten.

Echter kleven er ook nadelen aan het thuis opbergen van spaargeld. Daarnaast stelt de belastingdienst een aantal eisen. U mag zo veel geld thuis bewaren als u wilt maar de belastingdienst stelt wel regels aan het opgeven van het contante geld om belasting ontduiken te voorkomen. Tevens is uw spaargeld kwetsbaar voor diefstal en kan het verloren gaan in in brand. Een geschikte kluis met de juiste certificering beschermd tegen brand en voorkomt dat inbrekers bij de inhoud kunnen.

Geld thuis verstoppen of in een kluis?

U kunt ervoor kiezen om uw geld te verstoppen tussen het plafond, in de vriezer, koelkast of in de kruipruimte. Echter weten inbrekers deze verstopplekjes feilloos te vinden! Vaak zijn inbrekers vindingrijker dan de meeste mensen denken, bovendien is uw geld op dit soort plaatsen niet beschermd tegen brand en waterschade. Tevens kan het beschadigd raken en ongeldig worden doordat het aangetast word. De meest geschikte plaats is en blijft een Kluis!

Is mijn spaargeld thuis verzekerd?

Verzekeraars bieden in de meeste gevallen een dekking voor contant geld tot maximaal €1250,- . Raadpleeg uw verzekeringsmaatschappij om te achterhalen tot welk bedrag zij contant geld verzekeren voor particulieren. Voor kostbaarheden zoals sieraden gelden andere regels, enkele verzekeraars vergoeden onder bepaalde voorwaarden de gehele inhoud van een goedgekeurde kluis. Het is dus verstandig om altijd te overleggen met uw verzekeraar en na te gaan welke eisen zij stellen. De indicatie waardeberging van een kluis heeft geen betekenis voor de verzekeraar met betrekking tot het thuis bewaren van contant geld maar geeft wel de mate van weerstand aan tegen inbraak en/of brand.

Een geschikte geldkluis kiezen

Uw spaargeld is het veiligste in een kluis met de correcte weerstand en certificering. Een aantal belangrijke aspecten waar u op moet letten bij het aanschaffen van een brandkast zijn o.a. dat deze;

  1. Inbraak- werend is
  2. Beschikt over een hoge waardeberging (dit betekent een hoge weerstand tegen inbraak)
  3. Voldoende brandwerend (voorkom dat uw spaargeld verloren gaat in een woningbrand)
  4. Gecertificeerd is (Euro Normering)
  5. Voorbereid is op montage aan de vloer en achterwand (verankering gaten)

Een thuiskluisje of zogenaamde locker safe is niet geschikt voor het thuis opbergen van contant spaartegoed. De kans dat dit soort kluisjes in zijn geheel meegenomen word is erg groot. Bovendien zijn deze niet gecertificeerde kluisjes ter plekke vaak binnen enkele minuten door inbrekers te openen. Uw spaarcentjes thuis bewaren kan het veiligst in een gecertificeerde brandkast met Euro Norm type goedkeuring. Deze brandkasten zijn getest door een onafhankelijk test instituut en voorzien van een certificaat. Tijdens de testprocedures worden meerdere pogingen gedaan om de brandkast te openen met verschillende gereedschappen. Een breekijzer heeft immers minder impact dan een snijbrander. Aan de hand van de tijd die nodig is om de Safe te openen word deze voorzien van goedkeuring, ingeschaald en geclassificeerd met de bijhorende Grade. Met het toenemen van de weerstandsklasse (Grade) neemt ook de indicatie waardeberging toe.

een gecertificeerde brandkast herkent u aan het typeschild

Brandwerende gecertificeerde Kluis

De Euro norm grade word aangeduid in klassen van O tm VII. Naast de inbraakwerend Euro klasse Safe’s zijn er ook brandwerende kluizen met Euro norm. Deze beschermen niet alleen tegen inbraakpogingen maar ook tegen brand en rookschade. Bovendien is een brandkast met deze goedkeuring de juiste keuze en komt in aanmerking voor het thuis opbergen van spaargeld.

dekkingsadvies op basis van euro norm

Juiste veiligheidsklasse kiezen

Voor spaargeld opbergen en waardevolle items is het verstandig om een kluis met minimaal Securitylevel S1 EN 14450 aan te schaffen. Deze kluizen zijn geschikt om goederen van beperkte waarde op te slaan en kleine geldbedragen. Om te voorkomen dat de kluis in zijn geheel word meegenomen dient u deze goed te verankeren. Onder de 1000kg dient iedere brandkast verankerd te worden. Besluit u om toch aanzienlijke spaartegoeden thuis te bewaren? Kies dan voor een EN 1143-1 gecertificeerde kluis. Deze brandkasten bieden hoge inbraakwerend eigenschappen en zijn meestal brandwerend. Een gecertificeerde EN-1143-1 Brandkast is de enige keus voor het veilig opbergen van spaargeld.

Zakelijk geld opbergen

Bedrijven kunnen een zakelijke geldverzekering afsluiten. Deze dekt het contante geldbedrag dat in uw onderneming circuleert. Het maximaal te verzekeren bedrag verschilt per maatschappij maar is meestal afhankelijk van de hoogte van de Premie die u betaald. Ga tevens na of de geldverzekering de risico’s dekt tijdens het transport naar de bank of tussen bedrijfsfilialen. Uw verzekeraar zal u verplichten om in het bezit te zijn van een goedgekeurde kluis. In de Polis Voorwaarden is opgenomen aan welke normering, weerstandsklasse en indicatie waardeberging  deze moet voldoen. Zorg er altijd voor dat de kluis aan de gestelde eisen voldoet om verassingen te voorkomen!