8 december 2020

Mijn kluis gaat niet meer open! wat te doen? Wanneer een kluis op slot zit is deze, gelukkig, niet zomaar open te krijgen. Dit is precies de bedoeling en in bijna alle gevallen wenselijk. Echter kan het helaas ook voorkomen dat u zelf geen toegang meer heeft tot uw kluis. Dit kan allerlei oorzaken hebben, in deze blog vertellen we u de meest voorkomende redenen en wat u er aan kunt doen. 

Welke soorten kluissloten zijn er?

Een kluisslot werkt in de basis anders dan andere sloten die u misschien kent. Als u thuis de voordeur dicht doet, en op slot draait, zal door het omdraaien van de sleutel het (nacht)schot in de sluitkom bewegen en zit de deur op slot. daarentegen heeft een kluis vaak meerdere schoten, deze schoten vergrendeld u op het moment dat u aan de hendel van de kluis draait. Vervolgens worden deze schoten vergrendeld met het kluisslot. Ongeacht welk type kluisslot u op een kluis kiest, het onderliggende sluitmechanisme blijft hetzelfde. Wanneer u een kluis koopt, of reeds in uw bezit heeft zal één van de volgende type sloten op de deur gemonteerd zijn:

 • Elektronisch codeslot (met of zonder noodsleutels)
 • Vingerafdrukslot
 • Dubbelbaard sleutelslot
 • Mechanisch cijferslot
 • Combinatie van bovenstaande

 

Elk type slot heeft zijn eigen voor- en nadelen, zo is een sleutelslot simpel en zeer duurzaam, echter niet handig wanneer veel mensen toegang moeten hebben tot de kluis. Een elektronisch codeslot is in dit geval handiger. Bij alle typen sloten kunnen er situaties ontstaan waarbij deze niet meer open gaat, leest u verder voor de meest voorkomende problemen en oplossingen.

kluis met elektronisch codeslot gaat niet meer open

Wanneer het gaat over niet meer te openen kluizen krijgen we de meeste vragen m.b.t. elektronische codesloten. Gelukkig is de oplossing vaak simpel

– kluis code vergeten

Dit gebeurt vaker dan u misschien denkt, vooral wanneer een kluis niet dagelijks gebruikt wordt sluipt dit probleem er gemakkelijk in. Voorkomen is beter dan genezen, het is daarom belangrijk dat u bij het eerste gebruik van de kluis de code aanpast (volgens de gebruiksaanwijzingen). Kies een code die u zelf gemakkelijk kunt onthouden maar die een ander niet gemakkelijk kan raden. Wanneer u de code wijzigt dient u dit altijd met geopende deur te doen! Na het aanpassen van de code dient u deze eerst te testen met geopende deur alvorens u de kluis vergrendeld.

Wat te doen als de kluis toch niet open gaat?

 • Heeft u de juiste code ingevoerd, dan dient u meestal binnen enkele seconden de hendel van de kluis te openen, bent u niet snel genoeg? dan zal het slot dicht schakelen.
 • Heeft u een aantal keren de verkeerde code ingevoerd? Dan kan het zijn dat het slot in blokkade staat, wacht minimaal een half uur en probeer het opnieuw.
 • Soms zijn er meerdere codes ingesteld (mastercode + gebruikerscodes), probeer één van de andere codes.

Wilt u dit probleem voorkomen? kies dan voor een elektronisch codeslot met noodsleutels, bent u de code kwijt of werkt het elektronisch slot niet? deze kunt u dan altijd nog openen met de sleutel.

– kluis batterij leeg

Wanneer een elektronisch codeslot niet wil openen terwijl u de code kent, heeft het negen van de tien keer te maken met de batterij. Een lege batterij, te lage spanning of verkeerde batterij is vrijwel altijd de boosdoener. Vaak uit zich dit in de volgende gedragingen:

 • U kunt de code van de kluis wel intoetsen, het slot lijkt te werken maar ontgrendeld niet; In dit geval is waarschijnlijk de spanning van de batterij te laag en dient deze vervangen te worden.
 • Het slot doet niks, de eventuele lampjes zijn uit en u hoort geen piepjes; In dit geval is de batterij waarschijnlijk helemaal leeg en dient deze vervangen te worden.

– Batterij van kluisslot vervangen

De levensduur van de batterij is sterk afhankelijk van; het merk batterij, het type elektronisch codeslot, temperatuur en natuurlijk de mate van gebruik. Bij veelvuldig gebruik kan het zo zijn dat na enkele maanden de batterij al vervangen dient te worden. Wanneer u de kluis zelden gebruikt is het aan te raden de batterij preventief iedere 2 jaar te vervangen. Wanneer u de batterij vervangt is het belangrijk dat u altijd een A-merk kiest. Tevens dient u geen oplaadbare of reeds gebruikte batterijen te installeren. bij de meeste sloten zit de batterij achter een klepje, onder het toetsenpaneel en dus aan de buitenkant van de kluis.

– Elektronisch slot defect

Als al het bovenstaande voor u niet werkt kan het zijn dat uw slot defect is. Het is aan te raden contact op te nemen met een professional! Mustang Safes heeft een team van ervaren monteurs die inmiddels menig slot hebben weten open te krijgen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies en/of een offerte!

Tip! Is de kluisdeur nog open? indien mogelijk dient u deze open te laten! dit maakt reparatie in bijna alle gevallen mogelijk.

 

Kluis met vingerafdruk slot gaat niet meer open

Een kluis met vingerafdrukslot kan erg handig zijn, het is een zeer veilige en efficiënte manier om een kluis de openen/vergrendelen. Vrijwel elk vingerafdrukslot is tevens voorzien van toetsenpaneel en dus ook te openen met een code. Werkt de vingerafdrukscanner niet? dat kan een aantal oorzaken hebben;

 • De vingerafdrukscanner is vies; veeg deze schoon
 • De ingestelde vinger is nat/vies of beschadigd; stel meerdere vingers in
 • Gebruik de vooraf ingestelde code
 • de batterij is leeg (kijk hierboven bij ‘batterij van kluisslot vervangen’

Buiten de vingerafdrukscanner om werken deze sloten vrijwel hetzelfde als normale elektronische sloten, doorloop de stappen zoals hierboven omschreven om overige problemen op te lossen.

Kluis met sleutel gaat niet meer open

Ondanks de vaak simpele en robuuste mechaniek van een dubbelbaard sleutelslot kan het voorkomen dat deze niet naar behoren werkt. Hier leest u een aantal tips die kunnen helpen als de kluis met sleutelslot niet meer open gaat:

 • De sleutel heeft een boven en onderkant, let op dat u de sleutel op de juiste wijze in het slot steekt.
 • Wanneer de sleutel stroef in het slot gaat of zwaar draait; niet forceren! mogelijk beschadigd u het slot. Neem in dit geval contact met ons op.
 • Bij de meeste kluizen worden 2 sleutels geleverd, bewaar deze apart! als u uw sleutelbos kwijtraakt heeft u nog een reserve.

Indien u problemen ondervindt met het sleutelslot op uw kluis raden wij u aan waar mogelijk de kluis open te laten, neem vervolgens vrijblijvend contact met ons op voor advies en/of een offerte voor reparatie!

kluissleutels nabestellen mogelijk?

Het nabestellen van kluissleutels is helaas niet mogelijk! indien u (beide) kluissleutels kwijt bent zal de kluis in de meeste gevallen moeten worden opengebroken en indien mogelijk worden voorzien van een nieuw slot. U kunt wel sleutels bij laten maken, hiervoor moet u minimaal 1 (reserve)sleutel in uw bezit hebben.

Kluis met mechanisch cijferslot gaat niet meer open

Net als het dubbelbaard sleutelslot is het mechanisch cijferslot een relatief simpel en robuust. De meeste problemen bij het niet kunnen openen van zo’n slot hebben te maken met precisie;

 • Wanneer u de code invoert dient u uiterst precies te zijn, ditzelfde geldt bij het omstellen van het slot
 • Draait het cijferslot stroef? forceer deze niet! neem bij twijfel altijd contact met ons op.